tisdag 10 september 2013

Mörkret skymmer natten

När mörkret skymmer natten dansar de so som skyr ljuset på kyrkans bakgård. Det finns på tundran personer som är ganska så profillösa och suddiga i kanten, när solen värmer dagen. I solljuset försvinner de som en i mängden. När natten kommer dold i solens frånvaro börjar deras dag.
Polisöverdirektrisen Inga Brått har flera gånger förklarat att frånvaron av ficklampor gör nattens illdåd svåra att bekämpa. Hon är dessutom orolig för att budgeten ska spricka om fotfolket ska övertidsersättning.
Denna frånvaro av ordningsmakt har noterats av tundrans undre värld och nattlig aktivitet av ej önskat slag har ökat. De som ljuset skur har funnit en plats på tundran där de kan vara ostörda. Den aktivitet som under de ljusa timmarna står i förkovrans, fostrandets och kulturdanandets tjänst får under nattens mörka timmar fly för illdådens ivrare. När fritidsgården stängs öppnar nattens snabbköp. Små genomskinliga påsar med mjölliknande innehåll byter ägare nogsamt vaktade av två kamphundar, som liokt sfinxar vilar på det grovyxade bordet.
Svarta bilar i halvmiljonsklassen trotsar infartsförbud och hämtar nattkassa och levererar nya varor. Inga Bråtts detektivande fotfolk är ständigt frånvarande.
- Detektiverna har inte tid för oss småhandlare, konstaterade nattens drottning förtjust. De är sysselsatta på annat håll.
Inga Brått avböjer kommentar och hänvisar till någon sekretessparagraf.
Nattens Drottning ler i mjugg och rätar en skrynkla på de moderiktiga jeansen med en nonchaland handrörelse. Hennes mörka riddare räknar ihop nattkassan och inväntar de svarta halvmiljonsbilarna.
Inget stör de gärningar som dagens ljus skyr.
På bakgården till en kyrka sker onda ting under natten. Ting som morgonsolens strålar flyr.
Polisöverdirektrisen Inga Brått har hela dagen arbetat med ett utkast angående vapenanvändandet. Inspirerad av lagvrångare i Iowa, USA, funderar hon på om också på tundran det vore rätt att ge blinda vapenlicens. Med stöd av ord som diskriminering, rättvisa, likhet inför lagen menar hon att inte ska ett kroppsligt funktionsnedsättning vara hinder för att använda vapen. De blindas klubb hyllar polisöverdirektrisen och ser fram mot kanonkvällar under hösten.
- Förresten, säger Inga Brått, nog skulle det vara mer jämlikt om blinda även kunde få körkort. De som redan har kör ju som om de vore blinda, så vad kan bli värre!
Hon måste med till visshet gränsande sannolikhet åsyfta den bussgata, som sdan en knapp månad, klyver Vallbytundran, som en het kniv klyver mjukglass. Det är allt färre bilister som ser skylten om en vägsträcka endast tilllåten för bussar.

Så dansar de, som skyr ljuset på kyrkans bakgård.
Så illa kör de som ser bil att man kan tro det är blinda.

Utan ficklampa ser nattliga vandrare inte det som mörkret skymmer.
De mörka illdåden förblir osedda i mörkret som natten skymmer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar