torsdag 5 april 2012

Udda stillsamt upplopp på Vallbytundran

Reportern, från Vallbytundrans oregelbundet utkommande avisa,  satt vid redaktionens skrivbord och tuggade uttråkad på en Toy, som för längesedan passerat sitt bäst-före-datum.
Utanför redaktionsfönstret kvittrade en nyanländ ortolansparv. Mer än en månad tidigare än vanligt hördes den djupa drillen. En svag ekoeffekt kunde anas i sparvens vokala uppvisning. Fjäderdräkten, med sina inslag av askgråa, olivgröna och rödbruna fjädrar, glittrade i det ännu vårtrötta solskenet.
Reportern  tittade längtansfullt mot en aktiv kaffebryggare, som med djupa gurglande bastoner kittlade kaffetarmen.
- Blir väl ännu en trött påskhelg, tänkte reportern och återgick koncentrerat till tuggummituggandet.

Plötsligt fick dataskärmen liv. Lokala telegram blixtrade fram på den tidigare så mattsvarta skärmen. Det var det vanliga, konstaterade tjänstgörande reporter. Män som skyddade sina maktpositioner i kommunala bolag. Fotbollsstjärna, som tänker bojkotta tevetittande under sommarens Olympiska spel. Kommunalrådet som spelat på sig själv; att han skulle ta timeout pga spelmissbruk. Reportern suckade uttråkat, då plötsligt ögonen fångade  ett nyhetsmail, som verkade konstigt.
" Upplopp vid vallbytundrans södra infart"
Nyhetsmailet berättade att en man i trettioårsåldern, klädd i vit unisexoverall och körandes en flakmoped av märket Monark, orsakat tumult. Folk hade hälsat honom med färglada påskris. Miljövänliga papperskassar från Konsum hade slängts framför ekipaget, då han körde fram.
 Tundrans medborgargarde hade fattat det så, att den vitklädde flakmopedföraren genom att vänligt hälsande nicka till den välkomnande skaran uppmuntrat densammas alltmer störande uppträdande.
Vidare berättas det att den flakåkande samlat några vänner och hyrt ett rum på övervåningen till det lokala konditoriet. De hade angivit att de ämnade fira en tradtionell påskmåltid.
Mannen identifierades av medborgargardet, som Josua Josefsson, en man som under längre tid uppmanat folket på tundrans landsbygd att visa förståelse, tolerans och kärlek till sina medmänniskor.
Myndigheterna var klart oroade. Sådant prat går ju inte an i en demokratisk materialistisk stadsdel.
Överstekuckun i den politiska församlingen uppmanade sina anhängare att nogsamt följa Josuas förehavande under eftermiddagen och kvällen.
Reportern ämnade följa upp det här. Hon utrustade sig med notisblock, bandspelare och digitalkamera och begav sig ut i den stad, som sakta inbäddades i en begynnande skymning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar