onsdag 22 juni 2011

En av fyra matkassar hamnar i soptunnan

Vallbybloggaren har tagit del av nyhetsinslag i media. Ja, det händer faktiskt att han försöker omvärldsorientera sig. Under tisdagen, som för övrigt tillbringades i vågrät ställning, basunerades det ut att svenska livsmedelskonsumenter slänger en av fyra hemtransporterade matkassar i soporna. Vilket i reda pengar innebär flera tusen kronor om året for medelkonsument, enligt samma källa. Pengar, som utan prut, direkt förpassas till olika miljöbodar eller egenskött sophantering.
Under en timme följde vallbybloggaren matkassetrafiken vid den lokala ICA Nära-butiken.
Nu tror vallbybloggaren att resultatet av denna observation inte helt kommer nära sanningen. Han har uppfattningen att storhandlandet, på diverse perifert belägna stormarknader, är den stora boven.  Med detta i åtanke har efter samtal med medkonsumenter viss justering av relationen, en av fyra matkassar hamnar i sophanteringen. Snarare torde en procentsats på runt 15 % vara mer adekvat!
Under en timme passerade runt 100 personer observationspunkten på Vallby Torg. 30 stycken av dessa hade två eller flera bärkassar.  Det betyder att under den dryga timmen som bärkassetransporten observerades passerade runt 70 matkassar.
Idet fall varje matkasse innehåller varor för runt 180 kronor, så passerade minst 12600 kronor.
Idet fall att 15 % är överinköp, som senare hamnar i sophantering, så det som slängs värt 1890 kronor eller 27 kronor per kasse!
Omsatt till stormarknadsöverköp handlar det om 45 kronor per matkasse.
Rent ekonomiskt skulle varje konsument vinna nästan 20 kronor per varukasse idet fall de väljer att handla i närbutik! Och då är diverse transportkostnader inte inräknade!
Slutsatsen är handla i din lokala butik!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar