torsdag 23 juni 2011

Förr var alla somrar soliga

Vallbybloggaren satt djupt nedsjunken i läsefåtöljen. Brasan, om han hade någon, skulle spraka muntert och värmande.
De senaste dagarnas regnväder låg som en sordin över hans sommar.
Han mindes soldränkta sommarlov. På den tiden var alla sommarlov soliga! Han mindes nyinhandlade böcker med gröna ryggar, som ivrigt slukades behagfullt utsträckt i en hängmatta.
Han funderade på vad som erbjuds dagens ungdom, i det fall de kan slita sig från virtuella sociala nätverk och fängslande dataspel!
Kunde konstatera efter förfrågan. Några unga, han mött på gångbanor på Vallby informerade honom.
Att en deckarberättelse om tre tjejer som söker.. ska äga rum i Hitta...rp, känns ju naturligt. I Visby har vuxenpolisens Wärns ättelägg Emil Wärn axlat manteln. LasseMajas detektivbyrå är fortsatt läsvärd enligt de unga.
Men var är Skriftställarens favoriter?
Agaton Sax!
Ture Sventon!
Tvillingdeckarna!
De engelska sconesätande och tedrickande ungdomarna i Fem-böckerna och Äventyrsböckerna?

I vallbybloggarens tidiga ungdom, för att inte säga barndom, var tvillingdeckarna från Vindsele en klar favorit. Ingenjör Bergendahls söner som alltid lyckades trassla in sig i konstigheter. Frossade i sockerdricka och leverpastejsmörgåsar i lastbilshytten på väg till Stockholm. Där de förpestar livet för sin prudentlige Kusin Hubert! Tvillingarnas påhittighet och Huberts (han hatar bli kallad Hubbe, så därför skriver vallbybloggaren Hubert) intellekt är en oslagbar kombination  i lösande av mysterier,
Wahlströms ungdomserie för pojkar hade grön rygg och den för flickor hade röd rygg. Skriftställaren tillstår att han på besök hos kär kusin på Hammarö tjuvläste böcker med röd rygg.. främst de om den amerikanske flickdetektiven Kitty!
Vi pojkar på Tågaborg ansåg nog att bland de många böckerna om Tvillingdetektiverna så stod "Frimärksmysteriet på Loberga" i särställning! Det var den boken vi vurmade mest för. Ivar Ahlsted Och Sid Roland Rommerud skrev böckerna under pseudonymen Sivar Ahlrud. Hoppas inte minnet sviker mig på den punkten.
Med belåtenhet sjönk vallbybloggaren allt djupare in i läsefåtöljens djup. Bort barndomens lättfärdiga litteratur tänkte han och började läsa PG Wodehouse bok om Den Vita Fjädern!
Dagens sommarregn och sommarkyla är ett minne blott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar