torsdag 16 juni 2011

Gatans Parlament

Uttrycket "gatans parlament" avser oftast utomparlamentariska metoder ofta förknippad med civil olydnad och/eller våld. Begreppet har av flera angett Per-Albin Hansson som upphovsman, medan andra hävdar att "Zäta" Högström var den som införde begreppet. Under almstriden i Stockholm 1971 använde borgarrådet Hjalmar Mehr detta begrepp om aktivisterna, som ville rädda almarna!
Gårdagens debatt i det svenska parlamentet, Riksdagen, fick kommentarer av bänksittare  i Vallby centrum. Måhända det är fel att beteckna den diskussionen, som gatans parlament. Mer riktigt kan vara att att kalla det för spontant "torgets parlament".
De flesta inläggen i detta "torgmöte" gick ut på att valda politiska företrädare hade ringa förankring i den verklighet, som de flesta av bänksittarna levde i. Tidpunkten för "torgmötet" gav vid handen att det stora flertalet tillhörde den grupp som vissa experter och politiker kallar de tärande. De hade funderingar kring vilken verklighet politikerna besökt. Trots allt tal om att arbete ska löna sig, så menade flera att de, via olika bidrag, hade fått det bättre de sista åren.
" Det skapar mer rädsla för framtiden, att så många unga tycks ha tappat respekten för andra människor välmående och ägodelar."
"När man lyssnar på de olika partiledarna, så blir man bara mer förvirrad!"
Intagandet av alkoholhaltiga drycker gjorde att diskussionen alltmer blev svår att följa! Vilket parti som avsågs, när en av bänksittarna ondgjorde sig över att bara rösta som andra utan att ha en egen politik, blev aldrig riktigt tydliggjort!
Klart framgick dock även om öllukten blev alltmer påtaglig, efter varje utandad kommentar, att den verklighet, som höga företrädare diskuterade var långt från den verklighet, som en grupp bänksittare på Vallby Torg kände sig som en del av!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar